Nieuws
Jaarverslag 2024
Acht adviezen
In 2024 ontving NOOZO negen adviesvragen van de Vlaamse regering, waarvan we er twee weigerden. De vragen kwamen vanuit verschillende beleidsdomeinen. Hiermee maakten we onze transversale opdracht waar. NOOZO houdt zich niet enkele met gelijke kansen bezig, maar met vragen uit elk domein die een impact hebben op het leven van personen met een handicap. We publiceerden in totaal 8 adviezen, waarvan 1 advies op eigen initiatief:
- Advies over jeugd en gezin
- Advies over het Vlaams Meldpunt Grensoverschrijdend gedrag
- NOOZO en Handicap en Arbeid schrijven een advies over gelijkekansen- en diversiteitsbeleid van de Vlaamse administratie
- Advies over het aanvraagformulier redelijke aanpassingen
- Advies over het uitvoeringsbesluit gelijkekansendecreet
- Advies steekproef webtoegankelijkheid
- NOOZO en Handicap en Arbeid schrijven een advies over knelpunten bij individueel maatwerk
- NOOZO schrijft samen met de Vlaamse Ouderenraad een advies om strengere regels voor publieke gebouwente maken.
Elk advies van NOOZO werd opgesteld door ervaringsdeskundigen handicap en vertegenwoordigers uit handicaporganisaties. NOOZO verwezenlijkte beleidsparticipatie van personen met een handicap via vaste werkgroepen en de adviesgroep. Zo maken we onze opdracht waar, “niets over ons zonder ons”.
"Wij hebben veel ideeën, laat ons ze vertellen! Door mijn unieke handicap heb ik andere levenservaring dan jij. Diverse ideeën samenleggen komt iedereen ten goede." (Odette, 55 jaar)
Meer vertegenwoordiging
We zetten ook verdere stappen om onze vertegenwoordigende opdracht uit te voeren via onder andere deelname aan de Commissie Inclusief Onderwijs. Aan deze commissie namen 2 ervaringsdeskundigen vanuit NOOZO deel, samen met een aantal academici, onderwijsprofessionals, leerlingen,… Dit leidde tot een advies over de toekomst van inclusief onderwijs in Vlaanderen.
Daarnaast zetelde NOOZO in de klankbordgroep van het Vlaams Mensenrechteninstituut, in de stuurgroep media en in een platform van de verschillende adviesraden. Handicap en Arbeid heeft een sterkere vertegenwoordigende opdracht. Onze deelwerking neemt onder meer deel aan verschillende beleidsfora rond werk binnen de Sociaal-Economische Raad Vlaanderen (SERV).
Impact op het beleid
NOOZO heeft impact op het beleid. Dat merken we ook door de vermeldingen in parlementaire documenten: verslagen van commissievergaderingen, schriftelijke vragen en beleidsdocumenten. In 2024 werd NOOZO 10 keer vermeld:
- Onze samenwerking rond de app ‘Iedereenoveral’ wordt vermeld in het antwoord op de schriftelijke vraag rond toegankelijkheid van toiletten.
- Onze aanbevelingen worden vermeld in het ontwerpdecreet over de organisatie van een geïntegreerd jeugd- en gezinsbeleid.
- In een hoorzitting van bovenstaand decreet wordt aangehaald dat er kansen gemist worden om met ons advies rond persoonsvolgende financiering aan de slag te gaan.
- Ons advies wordt vermeld in het ontwerpdecreet over de taalafdeling Nederlands-Vlaamse Gebarentaal.
- Onze aanbevelingen worden vermeld in het ontwerpdecreet over het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid.
- Ons advies over inclusief onderwijs wordt vermeld om te pleiten voor gelijke toegang naar het regulier onderwijs.
- Er wordt verwezen naar onze adviezen om te pleiten voor het behoud van niet-digitale informatie en hulpverlening als reactie op het ontwerpdecreet over evenredige participatie op de arbeidsmarkt.
- NOOZO wordt vermeld in een hoorzitting over het ontwerpdecreet over de organisatie van een geïntegreerd jeugd- en gezinsbeleid.
- NOOZO wordt vermeld in de commissie voor onderwijs wat betreft de taalafdeling Nederlands-Vlaamse Gebarentaal.
- NOOZO wordt vermeld in de commissie voor Binnenlands Bestuur, Gelijke Kansen en Inburgering over het ontwerpdecreet tot wijziging van het decreet over evenredige participatie op de arbeidsmarkt en het decreet over een kader voor het Vlaamse gelijkekansen- en gelijkebehandelingsbeleid.
Handicap en Arbeid deelwerking van NOOZO
Vanaf 1 januari 2024 kon het project Handicap en Arbeid verder als deelwerking van NOOZO – Vlaamse adviesraad handicap. Het voorbije jaar werkten NOOZO en Handicap en Arbeid aan gemeenschappelijke adviezen en visievorming:
- Gemeenschappelijke adviezen rond gelijkekansen- en diversiteitsbeleid van de Vlaamse administratie en knelpunten bij individueel maatwerk waren gemeenschappelijk.
- Visievorming rond positieve actie en stap van school naar werk.
Op die manier stemden we ons advieswerk en vertegenwoordigend werk op elkaar af.
Sterkere representatie in eigen bestuur
We haalden vlot onze vooropgestelde quota van personen met een handicap in zowel bestuur (70%) als algemene vergadering (62%).
NOOZO verwelkomt nieuwe leden
Nog meer verenigingen vonden hun weg naar NOOZO. In 2024 sloten we af met 37 leden met diverse doelgroepen.
Dialoogdag Onderwijs
De Dialoogdag Onderwijs op 15 mei 2024 verdient een speciale vermelding. Deze dialoogdag gaf belangrijke input voor onze vertegenwoordiging in de Commissie Inclusief Onderwijs. Een 60-tal leden van NOOZO namen deel aan deze inspirerende dag.
Op deze dag was er ruimte voor gespreksgroepjes rond vier verschillende thema’s: samen naar school, ondersteuning en handicapspecifieke expertise, mensenrechten en inclusie en schoolklimaat en cultuur. Iedereen kon over elk thema meepraten, via een doorschuifsysteem.
Naast de vertegenwoordiging in de Commissie Inclusief Onderwijs, werkten we ook aan onze eigen visietekst rond inclusief onderwijs.
Snelle reactie op het regeerakkoord
Zo gauw het regeerakkoord 2024-2029 van de nieuwe Vlaamse regering bekend was, ging NOOZO naarstig aan het lezen en denken. Twee werkdagen na publicatie van het regeerakkoord stond onze eigen reactie online.
Uitbreiding team
Begin september 2024 kreeg NOOZO er drie nieuwe medewerkers bij, dus een (tijdelijke) groei van 42%. Tine versterkt NOOZO voortaan op het vlak van communicatie. Verder startten er twee beleidsmedewerkers met een tijdelijk contract, Willem-Jan en Tom, om het moederschapsverlof van coördinator Veronique op te vangen.
Toegankelijke communicatie
NOOZO en deelwerking Handicap en Arbeid maakten werk van hun communicatiebeleid. In het najaar, met de komst van een communicatiemedewerker, deden zowel NOOZO als Handicap en Arbeid hun eigen denkoefening rond communicatiestrategie.
Handicap en Arbeid kreeg een nieuwe website in het najaar van 2024, met een uitstekende webtoegankelijkheid en daardoor het Anysurfer-label.
We kregen spontaan ook een pak meer lezers voor de nieuwsbrief: we eindigden met een groei van 40% ten opzichte van begin 2024.
Klaar om verder te werken aan inclusie
2024 ligt intussen achter ons, maar ons werk is nog lang niet klaar. Met het regeerakkoord, en vervolgens de beleidsnota’s, kregen we al een voorproefje van de nieuwe beleidsperiode. We merken op dat er vaak een visie op inclusie ontbreekt, of dat die zich niet vertaalt in concrete maatregelen. Bepaalde maatregelen gaan dan weer in tegen een verdere uitrol van het VN-Verdrag Handicap. Toegang tot heel wat diensten wordt voorwaardelijk gemaakt en voorbehouden voor werkenden. Dat treft ook personen met een handicap en ontneemt hen nog meer kansen om deel te nemen aan de samenleving.
"Als ik in gesprek ga met beleidsmakers merk ik dat er nog vaak vooroordelen zijn. Mensen denken dat ik niet voor mezelf kan opkomen. Ik weet heel goed tegen welke drempels ik aanbots en welke oplossingen kunnen helpen." (Dieter, 35 jaar).