Nieuws

Advies beleidsnota's 2024-2029

Na de regeringsverklaring stelt de Vlaamse regering beleidsnota's op. Hierin omschrijven ze de strategische plannen voor de komende legislatuur. NOOZO formuleerde hierover aanbevelingen. We vinden het belangrijk dat ieder beleidsdomein bijdraagt aan een inclusieve samenleving zoals omschreven in het VN-Verdrag Handicap. We vragen een langetermijnplan om het VN-Verdrag Handicap uit te voeren en te realiseren over de verschillende beleidsdomeinen heen. Betrek ook personen met een handicap bij de opmaak, uitvoering en monitoring van beleid dat hen aanbelangt.

We zetten de belangrijkste aanbevelingen per thema op een rijtje.

Gelijke kansen en toegankelijkheid

Het toepassingsgebied van de stedenbouwkundige verordening moet verbreed worden. We vragen ook de regels over toegankelijkheid te vereenvoudigen en meer controles uit te voeren.

Overheidswebsites moeten het voorbeeld geven voor webtoegankelijkheid.

Onderwijs

We vragen dat de aanbevelingen van de onafhankelijke Commissie Inclusief Onderwijs gevolgd worden. De overheid moet een langetermijnplan ontwikkelen om inclusief onderwijs te implementeren. Ook zijn er acties nodig om het draagvlak voor inclusief onderwijs te verhogen.

Het effect van de taalafdelingen Nederlands-Vlaamse Gebarentaal moet onderzocht worden. We vragen om hierover een langetermijnvisie uit stippelen in samenwerking met ervaringsdeskundigen.

Mobiliteit

Er moeten meer toegankelijke haltes komen. De overheid moet waken over de kwaliteit en beschikbaarheid van het Flexplusvervoer. Personen met een handicap moeten meer betrokken worden in het beleid van vervoerregio’s.

Werk

We willen meer aanbod van individueel maatwerk en tewerkstellingsondersteunende maatregelen. Het recht op redelijke aanpassingen moet nageleefd worden.

We vragen garantie dat werken loont. Bijvoorbeeld door combinaties van uitkeringen en inkomen mogelijk te maken. Discriminatie op de arbeidsmarkt moet slagkrachtig aangepakt worden.

We vragen werk te maken van een inclusieve arbeidsmarkt door meer in te zetten op doorstroom naar de gewone arbeidsmarkt.

Welzijn

De overheid moet budget voorzien om de wachtlijsten van álle prioriteitgroepen te verminderen. Buitensporige bestedingen moeten individueel aangepakt worden.